Kortenbergs elektriciteitsnet in Chinese handen

Op de gemeenteraad van 5 september stond een zeer belangrijk punt op de agenda, over netbeheerder Eandis. Momenteel is Eandis volledig in handen van 239 gemeenten, waaronder Kortenberg, maar er ligt een voorstel op tafel om 14% aandelen te verkopen aan een Chinees energiebedrijf, genaamd State Grid. Dit omdat de gemeentes niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om investeringen te doen.

Groen Kortenberg hield een uitvoerig pleidooi om tegen dit voorstel te stemmen, vanwege een heleboel gegronde redenen. Het distributienetwerk, een zeer belangrijke basisstructuur is eindelijk in publieke en binnenlandse handen, nadat Electrabel werd uitgekocht. Het Chinese State Grid is het tweede grootste bedrijf ter wereld en het heeft een ronduit slechte reputatie onder meer op vlak van corruptie en mensenrechten. Wij vinden dat we dit reusachtige bedrijf geen toegang moeten geven tot ons distributienetwerk en de data-room waarin veel informatie over ons energiegedrag in is opgeslagen.

Daarnaast zijn er nog veel technische bedenkingen en bezwaren tegen de snelheid waarmee dit punt wordt opgedrongen, zonder kans om naar georganiseerde informatiesessies te gaan. Heel weinig burgers zijn op de hoogte van deze zeer cruciale beslissing. Tenslotte zijn er veel andere mogelijkheden om binnen België genoeg geld te vinden: waarom burgers niet laten investeren in deze belangrijke infrastructuur? Veel burgers zouden geïnteresseerd zijn om in een coöperatie te stappen, in een tijd dat spaarboekjes niet opbrengen.

De partijen N-Va, CD&V en Open VLD stemden voltallig voor dit agendapunt. Groen Kortenberg is diep teleurgesteld dat deze partijen koppig dit punt goedkeurden.

Tags: 

Datum agenda: 

maandag, september 12, 2016